Dilaurynian sacharozy
Inne nazwy: Dilaurynian sacharozy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Dilaurynian sacharozy, bardziej znany jako Sucrose Dilaurate, to ester sacharozy i kwasu laurynowego. Substancja ta jest stosowana głównie jako emulgator, który umożliwia połączenie dwóch lub więcej substancji, które normalnie nie łączą się ze sobą. Jest to sproszkowana, krystaliczna substancja o bardzo niskiej rozpuszczalności w wodzie, ale dobrze rozpuszcza się w wielu rozpuszczalnikach organicznych.
Dilaurynian sacharozy jest najczęściej spotykany w produktach kosmetycznych - zwłaszcza w produktach do pielęgnacji skóry i włosów. Ze względu na swoje właściwości poprawia teksturę i konsystencję tych produktów, a także zwiększa ich stabilność. Poza przemysłem kosmetycznym jest również stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek, na przykład do wypieków, słodyczy i czekolady. W przemyśle farmaceutycznym znajduje zastosowanie jako składnik niektórych farmaceutyków, gdzie pomaga stabilizować składniki leku.