Enzymy
Inne nazwy: Enzymy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Enzymy, znane również jako enzymy, są biologicznymi katalizatorami, które przyspieszają reakcje chemiczne w żywych organizmach. Te cząsteczki białkowe są niezbędne do funkcjonowania wszystkich żywych systemów, od najprostszych form życia, takich jak bakterie, po złożone organizmy, takie jak ludzie. Ich główną funkcją jest przekształcanie jednej substancji biochemicznej w inną, a bez enzymu konwersja ta byłaby znacznie wolniejsza, często tak wolna, że praktycznie niemożliwa. Enzymy sprawiają więc, że życie, jakie znamy, jest możliwe.
Chociaż enzymy pierwotnie funkcjonowały głównie w organizmach żywych, stają się coraz szerzej stosowane w przemyśle ze względu na swoje unikalne właściwości. Na przykład, są one często wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Enzymy są tam ważne w produkcji sera, gdzie pomagają zsiadać mleko, ale także w browarnictwie i winiarstwie, gdzie przyspieszają fermentację. W piekarnictwie enzymy poprawiają jakość chleba lub innych wypieków, ponieważ pomagają rozkładać skrobię na cukry, które drożdże są następnie w stanie "zjeść", aby wytworzyć substancje nadające chlebowi charakterystyczny smak i aromat. Enzymy są również stosowane w detergentach i środkach czyszczących ze względu na zdolność niektórych enzymów do rozkładania białek, tłuszczów lub skrobi na mniejsze, łatwiejsze do usunięcia cząsteczki. Pozwala to na skuteczniejsze usuwanie plam nawet w niższych temperaturach. Enzymy znalazły również zastosowanie w biotechnologii, medycynie, rolnictwie i badaniach naukowych.