Fasola zwykła (Phaseolus vulgaris)
Inne nazwy: fasola
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris), znana również jako fasola nerkowata, to roślina pochodząca z obu Ameryk, gdzie była ważną częścią diety rdzennych ludów przed przybyciem Europejczyków. Jest to roślina jednoroczna z rodziny strączkowych, która jest obecnie uprawiana praktycznie na całym świecie. Fasola jest używana zarówno w stanie dojrzałym, gdy jest szczególnie bogata w białko, jak i jako warzywo, gdy spożywane są niedojrzałe strąki.
Fasola zwyczajna jest wykorzystywana w szerokiej gamie produktów spożywczych. Na surowo jest ważnym składnikiem szerokiej gamy sałatek i innych dań na zimno. Gotowana fasola jest podstawą wielu zup, dodatków, sosów i innych gorących dań i jest popularnym składnikiem kuchni od Meksyku przez Morze Śródziemne po Azję Wschodnią. W szczególności sucha fasola jest również mielona na mąkę, która jest używana jako środek zagęszczający. Ponadto z fasoli wytwarza się różne rodzaje paszy, a pozostałe łuski i łodygi są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt. Fasola zwyczajna jest również wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, ponieważ jest składnikiem niektórych kremów i maseczek do skóry.