Fenyloalanina
Inne nazwy: Fenyloalanina
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Fenyloalanina, zwana również fenyloalaniną, jest niezbędnym aminokwasem, który jest niezbędny do funkcjonowania ludzkiego organizmu, ale organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć. Fenyloalanina odgrywa kluczową rolę w biosyntezie innych aminokwasów, a także jest niezbędna do produkcji kilku ważnych białek w organizmie. Niedobór fenyloalaniny może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym zaburzeń wzrostu, problemów skórnych, a nawet depresji.
Fenyloalanina występuje powszechnie w wielu produktach spożywczych, które spożywamy na co dzień, takich jak mięso, ryby, ser, mleko, jaja, ale także w soi czy migdałach. Ale poza tym fenyloalanina jest również wykorzystywana w produkcji przemysłowej. Jest składnikiem wielu rodzajów leków, zwłaszcza tych przeznaczonych do łagodzenia bólu i depresji. Fenyloalanina jest również ważnym składnikiem wielu suplementów diety, gdzie wykorzystywana jest ze względu na swoje działanie pobudzające. Najbardziej znana jest jednak ze swojego zastosowania w produkcji słodzika aspartamu. Aspartam jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, szczególnie w produkcji niskokalorycznych napojów i słodyczy.