Ferment Lactobacillus
Inne nazwy: Lizat fermentu bakterii Lactobacillus
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Lactobacillus Ferment, znany również jako Lactobacillus Ferment Lysate, jest produktem procesów fermentacji przeprowadzanych przez bakterie z rodzaju Lactobacillus. Bakterie te są probiotykami, czyli mikroorganizmami, które przyczyniają się do zrównoważonej mikroflory jelitowej i ogólnego stanu zdrowia organizmu. Ale probiotyki są wykorzystywane nie tylko w dziedzinie żywności i suplementów diety, ale są również stosowane w przemyśle kosmetycznym. W ostatnich latach coraz częściej opracowywane są tak zwane kosmetyki probiotyczne, które zawierają mikroorganizmy, ich metabolity lub ekstrakty.
Lactobacillus Ferment jest jednym z popularnych składników kosmetyków probiotycznych. Wchodzi w skład serum do skóry, maseczek, kremów i innych produktów kosmetycznych, które obiecują regenerację skóry, redukcję zmarszczek lub poprawę jej wyglądu. Dzięki swoim właściwościom wspiera równowagę mikroflory skóry i ma znaczący wkład w ochronę skóry przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ponadto różne badania wykazały, że ten rodzaj pałeczek kwasu mlekowego poprawia nawilżenie skóry, wzmacnia jej funkcję barierową i pomaga w leczeniu trądziku. Co więcej, pomimo swojego mikrobiologicznego pochodzenia, Lactobacillus Ferment jest bezpieczny i dobrze tolerowany w kosmetykach.