Fitosterole
Inne nazwy: Fitosterole, sterole roślinne
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Fitosterole, znane również jako sterole roślinne lub fitosterole, to naturalne substancje występujące w roślinach, które mają strukturę podobną do ludzkiego cholesterolu. Rośliny syntetyzują tę strukturę, aby wspierać swój wzrost i witalność, ponieważ sterole są podstawowym budulcem błon komórkowych. Jednak z punktu widzenia ludzkiego organizmu fitosterole działają inaczej niż cholesterol. Na początku XXI wieku naukowcy odkryli, że ich obecność w organizmie może obniżyć poziom cholesterolu LDL, co spowodowało wzrost zainteresowania tymi substancjami i ich zastosowaniami.
Fitosterole stały się składnikiem wielu suplementów diety i żywności, takich jak margaryny, napoje roślinne, jogurty i płatki zbożowe, które mają na celu wspieranie zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Ich wysoka zawartość jest naturalna na przykład w soi, orzechach i nasionach, ale aby zapewnić wystarczającą dawkę do obniżenia cholesterolu, konieczne byłoby wysokie dzienne spożycie, co zwykle nie jest możliwe. Dlatego ich dodatek do wybranych produktów spożywczych jest odpowiedni dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. W Republice Czeskiej żywność z dodatkiem fitosteroli jest dostępna głównie w aptekach i specjalistycznych sklepach spożywczych, takich jak sklepy ekologiczne. Są one również wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, gdzie wykorzystuje się ich właściwości nawilżające i regenerujące.