Fosforan diskrobiowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Fosforan diskrobiowy (znany również jako fosforan disodowy urydyny) to dodatek do żywności należący do grupy skrobi modyfikowanych. Skrobie modyfikowane są modyfikowane, aby były bardziej stabilne w wodzie, wysokich temperaturach lub kwasach niż te rodzaje skrobi są naturalnie. Fosforan diskrobiowy jest produktem reakcji skrobi z bezwodnikiem fosforowym w wodorotlenku sodu. Proces ten zwiększa jej przydatność w przemyśle spożywczym.
Fosforan diskrobiowy jest powszechnie stosowany w wielu produktach spożywczych ze względu na jego zdolność do stabilizacji i zagęszczania. Stosuje się go na przykład w mieszankach zup, daniach gotowych, lodach, jogurtach, sosach, dressingach lub wyrobach cukierniczych. Jednak oprócz przemysłu spożywczego jest on również stosowany w przemyśle kosmetycznym, w szczególności w balsamach i kremach, gdzie działa jako środek zagęszczający. Bezpieczeństwo fosforanu diskrobiowego jest regulowane przez wiele międzynarodowych organizacji zdrowotnych, w tym Europejski Urząd ds. Niezależnie od używanej nazwy, ważne jest, aby pamiętać, że fosforan diskrobiowy jest bezpiecznym i powszechnie stosowanym dodatkiem.