Fosforan trójwapniowy
Inne nazwy: Fosforan trójwapniowy, fosforan trójwapniowy, TCP
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Fosforan trójwapniowy, powszechnie znany jako fosforan trójwapniowy, fosforan trójwapniowy lub TCP, to biała i bezwonna substancja, która ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i stomatologicznym. Jest to sól fosforanu wapnia, która występuje naturalnie w wielu formach. Fosforan trójwapniowy jest produktem przemysłowej produkcji fosforanów.
Fosforan trójwapniowy jest wszechstronnym dodatkiem do różnych produktów spożywczych i stabilizatorem niektórych produktów spożywczych. Jest szeroko stosowany jako dodatek rozlewniczy i przeciwzbrylający w żywności w proszku, takiej jak mleko w proszku, budynie, galaretki, mieszanki zup, sery lub kawa rozpuszczalna. W przemyśle farmaceutycznym stosowany jest jako wypełniacz do tabletek oraz jako baza w produkcji bioaktywnych materiałów do implantów dentystycznych i medycznych materiałów wypełniających. TCP jest również stosowany w paszach dla zwierząt jako suplement wapnia i fosforu. Niewielkie ilości można również znaleźć w pastach do zębów, gdzie działa jako składnik ścierny.
Jednakże, chociaż fosforan trójwapniowy jest ogólnie uważany za bezpieczny i służy jako źródło wapnia i fosforu, może powodować problemy zdrowotne, jeśli jest dozowany nieprawidłowo. Zbyt duża dawka może powodować skutki uboczne, takie jak zaparcia, suchość w ustach, utrata apetytu, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do odkładania się wapnia w organizmie. Dlatego ważne jest, aby spożycie fosforanu trójwapniowego było monitorowane i utrzymywane w bezpiecznych granicach.