Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans)
Inne nazwy: Gałka muszkatołowa, gałka muszkatołowa, gałka muszkatołowa, Myristica officinalis, Jatiphala
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Muscadine, znana również jako prawdziwa muscadine, to jasnozielone, wiecznie zielone drzewo, które osiąga wysokość 10-20 m i pochodzi z tropikalnych lasów deszczowych na Półwyspie Malajskim i Wyspach Bismarcka. Obecnie uprawiane jest również w innych miejscach o klimacie tropikalnym, takich jak Grenada i Moluki w Indonezji. Drzewo produkuje owoc przyprawy, gałkę muszkatołową, która jest głównie wykorzystywana w gastronomii. Gałka muszkatołowa jest popularna ze względu na swój słodki i pikantny smak, dzięki czemu jest przydatna w różnych deserach lub napojach, ale także w daniach mięsnych i warzywnych.
Warto zaznaczyć, że buzdyganek ziemny jest jedyną rośliną, z której pozyskuje się dwie przyprawy - buzdyganek i macę. Buzdyganek, będący tak naprawdę rdzeniem owocu, zbierany jest po wysuszeniu, natomiast maca pozyskiwana jest z kwiatów żeńskich. Macis, znany również jako buzdyganek ziemny, ma łagodniejszy i słodszy smak niż buzdyganek ziemny i jest stosowany głównie w cukiernictwie i piekarnictwie. W pewnym sensie buzdygan może zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Drewno muszkatołowe jest również wykorzystywane do produkcji mebli, instrumentów muzycznych i innych drewnianych przedmiotów. Znajduje również zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym, a także w medycynie, gdzie jest stosowany jako lek na bóle mięśni i stawów, problemy trawienne i leczenie dróg oddechowych.