facebook
Zamówienia złożone przed godziną 12:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Galganum (Alpinia officinarum)

Inne nazwy: galbanum, alpina, galanga, imbir tajski, imbir syjamski, kalkan, galgant, galangal

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Galbanum, znane również jako galgan pospolity, alpinia, galanga, imbir tajski, imbir syjamski, kalkan, galgant lub galangal, to roślina spokrewniona z imbirem, pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Jej cechą charakterystyczną są mięsiste kłącza o charakterystycznym aromacie - przypominającym mieszankę kardamonu i imbiru. Ze względu na ten specyficzny smak i aromat znajduje szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, zwłaszcza w kuchni tajskiej i indonezyjskiej.

Ze względu na swój wyjątkowy smak i aromat, Galganum officinalis jest stosowany w wielu produktach. W tradycyjnej kuchni azjatyckiej jest często używany do przygotowywania pikantnych sosów, zup i curry. Jest ważnym składnikiem tajskiej zupy tom kha gai i indonezyjskiego satay. Galbanum jest również wykorzystywane w produkcji niektórych rodzajów tajskiego makaronu. Oprócz zastosowań kulinarnych, galbanum lecznicze jest również stosowane w medycynie ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jego kłącze jest również wykorzystywane do produkcji napojów, herbat lub likierów. Galganum można również znaleźć na rynku w postaci proszku, który dodaje się do żywności. Olejek galganowy jest następnie wykorzystywany w aromaterapii i perfumerii. W niektórych przypadkach lecznicze galganum jest również stosowane w kosmetykach.

Galganum (Alpinia officinarum) można znaleźć w następujących produktach

Prebiotyczny szampon stały z ochroną przeciw zanieczyszczeniom Dandruff Control - 50 g
Prebiotyczny szampon stały z ochroną przeciw zanieczyszczeniom Dandruff Control - 50 g
Szczegóły produktu
Krem przeciwsłoneczny dla dzieci SPF 50 Sensitive
Krem przeciwsłoneczny dla dzieci SPF 50 Sensitive
Szczegóły produktu
Kategoria Wyszukiwanie