Galusan propylu
Inne nazwy: 3,4,5-trihydroksybenzoesan propylu, E310
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Galusan propylu, znany również jako 3,4,5-trihydroksybenzoesan propylu lub E310, to substancja chemiczna stosowana głównie jako przeciwutleniacz. Jest to substancja syntetyczna, która ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające i dlatego jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Jest stosowany głównie jako stabilizator i środek konserwujący, aby zapobiec utlenianiu tłuszczów. W ten sposób pomaga przedłużyć okres przydatności do spożycia żywności i chroni ją przed jełczeniem.
Galusan propylu znajduje zastosowanie w szerokiej gamie produktów spożywczych. Producenci dodają go do żywności, w której jest niezbędny do zapobiegania utlenianiu, takich jak tłuste potrawy, mleko w proszku, desery, lody, oleje i tłuszcze oraz różne mięsa i produkty mięsne. Znajduje on również zastosowanie poza przemysłem spożywczym. Galusan propylu jest również często stosowany jako przeciwutleniacz zapobiegający degradacji niektórych farmaceutyków lub jako stabilizator w produktach kosmetycznych, aby zapobiec ich jełczeniu lub utracie składników odżywczych. Należy jednak zawsze przestrzegać maksymalnej zalecanej ilości 0,02% całkowitej masy żywności, aby uniknąć niekorzystnego wpływu na zdrowie konsumenta.