facebook
Zamówienia złożone przed godziną 12:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Garcinia indicata (Garcinia indica)

Inne nazwy: Kokum, Magnostana indica

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Garcynia indyjska, znana również jako Kokum lub Mangostana indica, to tropikalna roślina pochodząca z Ghatów Zachodnich w Indiach. Należy do rodziny ślazowatych i jest ceniona za swoje owoce, z których wytwarza się wiele produktów. Ta wiecznie zielona roślina ma wysoki pień, okrągłą koronę i ciemnozielone, błyszczące liście. Owoce garcynii indyjskiej charakteryzują się typowym ciemnoczerwonym kolorem i słodko-gorzkim smakiem.

Owoce garcynii indyjskiej są przetwarzane na wiele produktów. Najbardziej znanym jest syrop kokum, który jest używany do produkcji napojów orzeźwiających. Syrop ten znany jest z typowego słodko-gorzkiego smaku i wysokiej zawartości witaminy C. Owoce są również wykorzystywane do produkcji masła kokum, które jest stosowane w przemyśle kosmetycznym, na przykład w produktach do pielęgnacji skóry i włosów. W branży kulinarnej jest to popularna przyprawa znana jako kokum. Jest typowa dla kuchni zachodnioindyjskiej, gdzie jest stosowana jako substytut tamaryndowca, zwłaszcza w curry rybnym i innych tradycyjnych potrawach indyjskich. Głównym składnikiem aktywnym owoców garcynii indyjskiej jest kwas hydroksycytrynowy, który ma udowodnione działanie odchudzające. Garcynia indyjska jest również stosowana w różnych suplementach diety zaprojektowanych w celu promowania utraty wagi i kontroli wagi.

Garcinia indicata (Garcinia indica) można znaleźć w następujących produktach

Oliwkowy krem do cery dojrzałej 30 (60 ml) - nowa formuła
Oliwkowy krem do cery dojrzałej 30 (60 ml) - nowa formuła
Szczegóły produktu
Kategoria Wyszukiwanie