Gastrodia elata (Gastrodia elata)
Inne nazwy: tian ma
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Gastrodia erecta, znana również jako Tian Ma, jest cenną rośliną leczniczą stosowaną w tradycyjnej medycynie chińskiej. Pochodzi z Azji, zwłaszcza z Japonii, Korei i Chin. Jest to roślina pasożytnicza, która rośnie na korzeniach innych drzew. Jej łodyga może osiągać do 50 centymetrów wysokości i kwitnie od maja do czerwca. Gastrodia erecta jest chroniona zarówno w Korei, jak i Chinach, gdzie nie wolno zbierać dzikich okazów.
Głównym składnikiem aktywnym występującym w gastrodii są glikozydy. Dzięki nim roślina ta wykorzystywana jest głównie w leczeniu chorób neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, migreny czy epilepsja. Ponadto gastrodia ma również działanie przeciwzapalne i promuje zdrowie serca. Jest ona jednak wykorzystywana nie tylko w medycynie. W Azji gastrodia jest również używana do produkcji herbaty, która jest popularna ze względu na swoje relaksujące i uspokajające działanie. W Japonii gastrodia jest stosowana jako składnik niektórych rodzajów sosów lub zup. Możliwość wykorzystania gastrodii w produktach kosmetycznych jest również obecnie testowana w Chinach pod kątem jej pozytywnego wpływu na skórę.