Gevuiana avellana
Inne nazwy: avellano chileno, orzechy laskowe chilijskie, orzechy laskowe chilijskie
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Gevuina avellana, znana również jako avellano chileno, leszczyna chilijska lub leszczyna chilijska, to wiecznie zielony krzew lub małe drzewo pochodzące z południowoamerykańskiego Chile i sąsiedniej Argentyny. Osiąga wysokość od 2 do 20 metrów i charakteryzuje się lancetowatymi liśćmi w złożonych listkach i białymi kwiatami zgrupowanymi w gronach. Owoce wytwarzane przez Gevuina avellana są bardzo podobne do orzechów laskowych, od których pochodzi ich angielska nazwa - chilean hazel, Chilean hazelnut.
Owoce drzewa Gevuina avellana są spożywane głównie w lokalnej kuchni. Proces prażenia wykorzystywany jest do produkcji masła orzechowego lub kremów orzechowych, podobnych do popularnej Nutelli. Są one również dodawane do różnych wypieków, takich jak brioszki i babeczki. Są one również wykorzystywane do produkcji oleju, który jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i jest popularny ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. To właśnie dzięki tym właściwościom olej ten jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym jako składnik różnych kremów, balsamów i serum. Gevuina avellana to wszechstronna roślina, której owoce mają szeroki zakres zastosowań, zwłaszcza w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.