Gliceryna
Inne nazwy: Glicerol
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Gliceryna, znana również jako glicerol, to bezbarwna, bezwonna ciecz o słodkim smaku. Jest to alkohol trójatomowy, substancja, która ma trzy grupy -OH w swojej cząsteczce. Gliceryna jest związkiem organicznym, który jest składnikiem tłuszczów i olejów i występuje powszechnie w przyrodzie. Jest to ważny związek chemiczny, który ma wiele zastosowań przemysłowych, a także jest składnikiem wielu popularnych produktów konsumenckich.
Gliceryna jest stosowana w szerokiej gamie produktów ze względu na swoje właściwości. W szczególności jest popularna w przemyśle kosmetycznym, gdzie jest stosowana w balsamach do ciała, kremach, mydłach, żelach pod prysznic i wielu innych produktach ze względu na jej zdolność do nawilżania skóry i tworzenia na niej ochronnego filmu, który zapobiega wysuszaniu i utracie wilgoci. W przemyśle spożywczym gliceryna jest stosowana jako środek słodzący, nawilżający i zmiękczający. Ponadto gliceryna jest stosowana w przemyśle farmaceutycznym w niektórych lekach i syropach. Oprócz tych powszechnych zastosowań, gliceryna jest również wykorzystywana w przemyśle do produkcji niektórych rodzajów tworzyw sztucznych, w przemyśle tekstylnym, w przemyśle motoryzacyjnym jako dodatek do chłodziwa i w wielu innych obszarach.