Glicyryzynian amonu
Inne nazwy: Glicyryzynian amonu, sól amonowa kwasu glicyryzynowego
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Glicyryzynian amonu, znany również pod nazwami glicyryzynian amonu i sól amonowa kwasu glicyryzynowego, jest związkiem organicznym pochodzącym z rośliny znanej jako lukrecja. Jest to sól kwasu glicyryzynowego, który jest jednym z głównych słodkich składników lukrecji, a jego słodycz jest do 50 razy większa niż sacharozy. Podobnie jak wiele z tych substancji roślinnych, Glycyrrhizate Ammonium ma wiele niezwykłych właściwości i dlatego znajduje zastosowanie w kilku różnych branżach.
Jednym z najczęstszych zastosowań glicyryzynianu amonu jest przemysł kosmetyczny. Często można go znaleźć jako składnik różnych produktów kosmetycznych i do pielęgnacji skóry, gdzie służy jako środek przeciwzapalny i łagodzący. Może występować w wielu różnych rodzajach kosmetyków, w tym w kremach, maseczkach do twarzy i szamponach. Inne ważne zastosowania obejmują przemysł spożywczy jako słodzik lub naturalny aromat. Jego naturalna słodycz i smak lukrecji pozwalają na wykorzystanie go w produkcji herbaty, leków, cukierków i różnego rodzaju wyrobów cukierniczych. Jest również stosowany w przemyśle tytoniowym, gdzie jest używany do aromatyzowania tytoniu w niektórych rodzajach cygar i papierosów.