Glikozydy cetearylowe ze słomy pszenicznej
Inne nazwy: Glikozydy cetearylowe ze słomy pszennej
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Cetearyl Wheat Straw Glycosides, inaczej znane jako Cetearyl Wheat Straw Glycosides, to składnik stosowany w przemyśle kosmetycznym. Jest to naturalny emulgator pozyskiwany ze słomy pszenicznej, do którego dodawane są kwasy tłuszczowe w celu stworzenia niejonowego emulgatora.
Glikozydy cetearylowe ze słomy pszenicznej znajdują się głównie w różnych kremach, płynach i balsamach, gdzie pomagają łączyć wodę i olej w jednorodną mieszaninę. Można je również znaleźć w szamponach, balsamach do ciała, produktach do makijażu i innych produktach kosmetycznych, gdzie oprócz właściwości emulgujących poprawiają również nawilżenie skóry i działają zmiękczająco. Glikozydy te są popularne ze względu na ich łagodne działanie i dobrą tolerancję przez skórę, dlatego często można je znaleźć w produktach przeznaczonych dla skóry wrażliwej lub dzieci. Glikozydy cetearylowe ze słomy pszenicznej stanowią naturalną alternatywę dla syntetycznych emulgatorów i są uważane za jedne z najłagodniejszych składników stosowanych w kosmetykach.