Glukonian wapnia (Calcium Gluconate)
Inne nazwy: Glukonian wapnia, sól wapniowa Kwas glukonowy, E 578
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Glukonian wapnia to substancja chemiczna, która jest często stosowana w praktyce medycznej i przemyśle spożywczym. Jego inne nazwy to glukonian wapnia, sól wapniowa kwasu glukonowego, E578. Ten niezbędny mineralny suplement diety jest często stosowany jako lekarstwo na drapanie, ponieważ jest w stanie uzupełnić organizm w niezbędny wapń. W medycynie stosuje się go głównie w leczeniu niedoboru wapnia w organizmie.
Glukonian wapnia można znaleźć w wielu produktach spożywczych, gdzie jest stosowany jako stabilizator, regulator kwasowości, ale także jako sekwestrant. W praktyce może to być na przykład w produktach do pieczenia, lodach lub serach, gdzie pomaga ustabilizować strukturę żywności. Ponadto jest on również stosowany jako dodatek do żywności w niektórych rodzajach wód mineralnych lub produktów mlecznych. Ze względu na jego zdolność do wiązania się z metalami, jest on również stosowany w niektórych rodzajach wina, gdzie pomaga wyeliminować obecność niepożądanych soli metali. Jego obecność można również znaleźć w różnego rodzaju kosmetykach, gdzie działa jako emulgator i środek nawilżający.