Glukoza (Glucose)
Inne nazwy: α-D-glukopiranoza, Glucosum anhydricum, dekstroza, Saccharum amylaceum
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Glukoza, znana również jako α-D-glukopiranoza, Glucosum anhydricum, Dextrose lub Saccharum amylaceum, jest cukrem prostym należącym do grupy węglowodanów. Jest źródłem energii dla każdej komórki ludzkiego ciała. Pochodzi z owoców i innych słodkich pokarmów, ale także z tych, które zawierają skrobię (takich jak ziemniaki lub zboża), ponieważ skrobia jest polimerem glukozy, innymi słowy, składa się z wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. Inne jej zastosowania można znaleźć w medycynie, w leczeniu hipoglikemii lub do przeprowadzania doustnego testu tolerancji glukozy w celu zdiagnozowania cukrzycy.
Glukoza odgrywa również ważną rolę w przemyśle spożywczym. Jest stosowana jako słodzik w napojach, jogurtach, czekoladach, lodach, deserach, dżemach owocowych i wielu innych produktach. Znana jest również jako dekstroza i czasami ukrywa się w żywności pod nazwą E960. Glukoza jest również ważnym składnikiem napojów dla sportowców, ponieważ jest w stanie szybko uzupełnić spadek cukru we krwi i zapewnić szybką energię. W przemyśle farmaceutycznym jest często wykorzystywana jako podstawa do produkcji leków.