facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Glukoza (Glucose)

Inne nazwy: α-D-glukopiranoza, Glucosum anhydricum, dekstroza, Saccharum amylaceum

Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)


Glukoza, znana również jako α-D-glukopiranoza, Glucosum anhydricum, Dextrose lub Saccharum amylaceum, jest cukrem prostym należącym do grupy węglowodanów. Jest źródłem energii dla każdej komórki ludzkiego ciała. Pochodzi z owoców i innych słodkich pokarmów, ale także z tych, które zawierają skrobię (takich jak ziemniaki lub zboża), ponieważ skrobia jest polimerem glukozy, innymi słowy, składa się z wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. Inne jej zastosowania można znaleźć w medycynie, w leczeniu hipoglikemii lub do przeprowadzania doustnego testu tolerancji glukozy w celu zdiagnozowania cukrzycy.

Glukoza odgrywa również ważną rolę w przemyśle spożywczym. Jest stosowana jako słodzik w napojach, jogurtach, czekoladach, lodach, deserach, dżemach owocowych i wielu innych produktach. Znana jest również jako dekstroza i czasami ukrywa się w żywności pod nazwą E960. Glukoza jest również ważnym składnikiem napojów dla sportowców, ponieważ jest w stanie szybko uzupełnić spadek cukru we krwi i zapewnić szybką energię. W przemyśle farmaceutycznym jest często wykorzystywana jako podstawa do produkcji leków.

Glukoza (Glucose) można znaleźć w następujących produktach

Card image
Odplamiacz dla dzieci 200 ml
Szczegóły produktu
Card image
Odplamiacz dla dzieci 200 ml
Szczegóły produktu
Card image
Odplamiacz dla dzieci 200 ml
Szczegóły produktu
Card image
Odplamiacz dla dzieci 200 ml
Szczegóły produktu
Card image
Krem na mokre tereny 50ml
Szczegóły produktu
Card image
Krem na mokre tereny 50ml
Szczegóły produktu
Kategoria
Top