Glukozydy
Inne nazwy: Glukozydy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Glukozydy, znane również jako glukozydy, są typowymi przedstawicielami grupy naturalnych związków, które są połączeniem cukrów i składników niecukrowych. Te półnaturalne substancje, które można znaleźć w wielu różnych roślinach, powstają w wyniku przyłączenia jednej lub więcej jednostek glukozy do niecukrowego substratu (aglikonu) poprzez wiązanie glikozydowe. Glukozydy są jednymi z podstawowych cząsteczek życia i odgrywają kluczową rolę w wielu procesach biologicznych.
Zastosowanie glukozydów jest dość szerokie. W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym glukozydy są wykorzystywane ze względu na ich zdolność do wzmacniania smaku i aromatu produktów, ponieważ są one rozkładane na cukier i składniki aromatyzujące podczas obróbki cieplnej. W sektorze ochrony zdrowia są one następnie wykorzystywane jako składnik wielu leków. Są również kluczem do produkcji niektórych rodzajów biopaliw. Jeden z ważnych glukozydów, znany jako amigdalina (występujący w rdzeniach jabłek, moreli, brzoskwiń, wiśni i wielu innych owoców), jest badany pod kątem jego potencjalnego działania przeciwnowotworowego. Ponadto różne rodzaje glukozydów są również składnikiem niektórych rodzajów kropli do oczu, kremów i innych produktów do pielęgnacji ciała. Tak więc bez glukozydów nasze warunki życia byłyby znacząco inne.