Glutaminian sodu
Inne nazwy: MSG, glutaminian sodu, E621
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Glutaminian sodu, powszechnie znany jako MSG lub E621, to bezbarwny krystaliczny proszek o smaku od słodkiego do słonego. Substancja ta jest syntetyzowana z kukurydzy i cukru buraczanego i jest jednym z najczęściej stosowanych aromatów na świecie. Jest to jeden z tak zwanych wzmacniaczy smaku lub substancji, które wzmacniają efekty smakowe innych składników w żywności. Glutaminian sodu jest również obecny w dużych ilościach w organizmie człowieka, a jego główną funkcją jest przekazywanie sygnałów nerwowych.
MSG, glutaminian sodu lub E621, można znaleźć w wielu różnych produktach. Jest on najczęściej dodawany do pakowanej żywności, takiej jak dania gotowe, konserwy, zupy instant, sosy, produkty mięsne, kiełbasy, warzywa w puszkach, sery i wiele innych. Ponadto jest również szeroko stosowany w kuchni azjatyckiej, gdzie jest dodawany do różnych sosów, zup lub makaronów. Jednakże, chociaż glutaminian sodu jest zatwierdzony przez Unię Europejską i Międzynarodowy Kodeks Żywnościowy jako bezpieczny do spożycia, często pojawiają się dyskusje na temat jego możliwych negatywnych skutków zdrowotnych. Niektóre osoby mogą mieć wrażliwą reakcję na glutaminian sodu, powodując na przykład bóle głowy, ataki astmy, podrażnienie nosa lub gardła i inne. W związku z tym producenci powinni informować o obecności glutaminianu sodu na opakowaniach produktów.