Goździk (Eugenia caryophyllata)
Inne nazwy: Goździk, Syzygium aromaticum, Caryophyllus aromaticus L., Flos caryophylli aromatici, Korzeń goździka, Caryophyllus, Caryophyllum, Cengke, Choji, Nellik, Labango, Nagri, Karafuu, Klabong, Kranbu
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Goździk korzenny (Eugenia caryophyllata), znany również jako goździk wonny, Syzygium aromaticum, Caryophyllus aromaticus L., Flos caryophylli aromatici, goździk korzenny, Caryophyllus, Caryophyllum, Cengke, Choji, Nellik, Labango, Nagri, Karafuu, Klabong lub Kranbu, to tropikalne wiecznie zielone drzewo pochodzące z archipelagu Moluków. Jego suche pąki małych kwiatów mają szczególny, silnie aromatyczny zapach i są szeroko stosowane jako przyprawa i w medycynie. Drzewo goździkowe osiąga wysokość do 20 metrów i kwitnie w pełni po około dziesięciu latach. Po dojrzeniu pąki kwiatowe są zbierane, suszone, a następnie wykorzystywane ze względu na ich charakterystyczny aromat i smak.
Ze względu na intensywny smak i aromat, goździki są często dodawane do wypieków, pierników, marynat, sosów czy ponczów. Są również często stosowane jako składnik mieszanek przypraw, na przykład w masala chai lub curry. W przemyśle spożywczym goździki są również wykorzystywane w produkcji niektórych rodzajów wędlin lub serów. Poza gastronomią, olejek goździkowy wykorzystywany jest w perfumerii lub aromaterapii ze względu na swój silny, charakterystyczny i rozgrzewający aromat. Olejek goździkowy jest również dodawany do preparatów antyseptycznych w celu wspomagania gojenia się ran i podrażnionej skóry. W medycynie tradycyjnej goździk stosowany jest ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ma również właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które mogą wspierać układ odpornościowy.