Gryka zwyczajna (Polygonum fagopyrum)
Inne nazwy: Gryka, Fagopyrum esculentum, Buckwheat
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Gryka zwyczajna (Polygonum fagopyrum) jest również znana jako gryka, Fagopyrum esculentum lub gryka. Roślina ta, pochodząca z Azji, była uprawiana 6 000 lat temu i stopniowo rozprzestrzeniła się na całym świecie. Jej odporność i łatwość uprawy sprawiają, że jest popularną rośliną uprawną. Charakterystycznymi cechami gryki są jej jasnoróżowe kwiaty i ciemnobrązowe owoce przypominające orzechy. Głównym zastosowaniem gryki jest kuchnia, ale ten wszechstronny pomocnik znajduje również zastosowanie w medycynie.
Kulinarne zastosowania gryki są bardzo szerokie. Najczęściej wykorzystywana jest do produkcji mąki, która idealnie nadaje się do wypieku chleba, pierogów, naleśników, makaronów czy klusek. Mąka gryczana jest szczególnie popularna wśród osób cierpiących na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Ponadto gryka jest wykorzystywana do przygotowywania kasz, zup, słodkich i pikantnych potraw, a nawet napojów. Gryka jest często dodawana do sałatek lub używana jako dodatek do mięs. Gryka jest również używana do produkcji sfermentowanego napoju piwopodobnego zwanego piwem gryczanym. Innowacyjne kuchnie wykorzystują również grykę do produkcji deserów, słodyczy i lodów. Gryka staje się również popularnym surowcem do produkcji żywności bezglutenowej.