Grzyb migdałowy (Agarius subrufescens)
Inne nazwy: Pieczarka brazylijska, Agarius brasiliensis, Agarius blazei Murill, cogumelo de sol, portobello migdałowe
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Grzyb migdałowy, naukowo znany jako Agaricus subrufescens, ma wiele alternatywnych nazw odzwierciedlających jego popularność i różnorodność. W Brazylii znany jest jako cogumelo de sol lub Agarius brasiliensis, w Ameryce znany jest jako migdałowe portobello. Ten gatunek grzyba jest popularny na całym świecie, zwłaszcza w Brazylii i Japonii, zarówno ze względu na swoje walory kulinarne, jak i potencjalne korzyści zdrowotne.
Grzyb migdałowy ma subtelny migdałowy aromat i smak, który jest źródłem jego nazwy. Jest popularnym składnikiem wielu przepisów i jest wysoko ceniony za swój charakterystyczny i unikalny profil smakowy. Gatunek ten jest również ważnym źródłem beta-glukanów i innych związków bioaktywnych, które są wykorzystywane w żywności i zastosowaniach zdrowotnych. Na przykład w Brazylii grzyb ten jest częścią tradycyjnej medycyny. Grzyb migdałowy jest powszechnie stosowany w gastronomii w postaci suszonej i sproszkowanej lub jako składnik w postaci konserwowanej. Inne popularne produkty z tego gatunku obejmują herbatę i inne napoje, suplementy diety, a nawet kosmetyki. Jego unikalny aromat i smak stają się również coraz bardziej popularne w kuchni zachodniej, nie tylko w potrawach, ale także w napojach.