Guma arabska (Gummi arabicum)
Inne nazwy: Akacja, guma arabska, klej, E414
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Guma arabska, znana również jako akacja, guma arabska, klej lub E414, jest jednym z najstarszych i najczęściej stosowanych naturalnych składników na świecie. Jest to polisacharyd, a konkretnie mieszanina soli wapnia i magnezu kwasu arabskiego, który jest ekstrahowany z kory niektórych gatunków akacji rosnących głównie w Afryce. Guma arabska jest wysoce rozpuszczalna w wodzie, bez smaku, bez zapachu i praktycznie strawna.
Guma arabska jest wysoko ceniona ze względu na swoje właściwości jako stabilizator i emulgator i dlatego jest stosowana w szerokiej gamie produktów. Jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, gdzie służy jako środek zagęszczający i stabilizujący. Stosuje się ją na przykład w produkcji wypieków, słodyczy, lodów czy cukierków. W przemyśle napojów guma arabska jest stosowana jako stabilizator w winach musujących, jako dodatek do soków owocowych lub jako środek zagęszczający w napojach alkoholowych i bezalkoholowych. Jest również stosowana w przemyśle kosmetycznym jako środek zagęszczający w kremach, śmietankach i produktach do włosów. Innym zastosowaniem gumy arabskiej jest medycyna, gdzie stosuje się ją w produkcji leków w proszku jako środek przeciwzbrylający. Można ją również znaleźć w niektórych rodzajach klejów, takich jak kleje do znaków, znaczków lub kopert.