Guma Gellan
Inne nazwy: Guma gellan, Guma gellan, E418
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Guma gellan, znana również jako Gellan Gum, Gellan Gum lub E418, to substancja stosowana jako stabilizator, zagęszczacz lub emulgator w przemyśle spożywczym. Pochodzi od bakterii Sphingomonas elodea, która została odkryta jako produkująca tę substancję w wodach słodkich. Struktura Guma Gellan jest polisacharydem składającym się z cukrów glukozy, ramnozy i kwasu glukuronowego. Jego zastosowanie jest korzystne dla producentów żywności, ponieważ substancja ta jest stabilna w szerokim zakresie pH i może wytrzymać wysokie temperatury.
Guma gellan, znana również jako E418, znajduje się w szerokiej gamie produktów spożywczych. Należą do nich jogurty, śmietana, lody, sery, napoje, desery, sosy, zupy, dżemy, galaretki i produkty mleczne. Odgrywa również dużą rolę w diecie bezglutenowej, ponieważ jest dodawany do żywności bezglutenowej w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co więcej, substancja ta została zatwierdzona przez Światową Organizację Zdrowia i Unię Europejską jako bezpieczny dodatek do żywności. Jej spożycie jest zatem uważane za bezpieczne. Jest on również czasami wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym - na przykład do produkcji kapsułek lub jako składnik niektórych produktów kosmetycznych.