facebook
Zamówienia złożone przed godziną 12:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN | Bezpłatna wymiana i zwrot w ciągu 90 dni

Guma Gellan

Inne nazwy: Guma gellan, Guma gellan, E418

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Guma gellan, znana również jako Gellan Gum, Gellan Gum lub E418, to substancja stosowana jako stabilizator, zagęszczacz lub emulgator w przemyśle spożywczym. Pochodzi od bakterii Sphingomonas elodea, która została odkryta jako produkująca tę substancję w wodach słodkich. Struktura Guma Gellan jest polisacharydem składającym się z cukrów glukozy, ramnozy i kwasu glukuronowego. Jego zastosowanie jest korzystne dla producentów żywności, ponieważ substancja ta jest stabilna w szerokim zakresie pH i może wytrzymać wysokie temperatury.

Guma gellan, znana również jako E418, znajduje się w szerokiej gamie produktów spożywczych. Należą do nich jogurty, śmietana, lody, sery, napoje, desery, sosy, zupy, dżemy, galaretki i produkty mleczne. Odgrywa również dużą rolę w diecie bezglutenowej, ponieważ jest dodawany do żywności bezglutenowej w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co więcej, substancja ta została zatwierdzona przez Światową Organizację Zdrowia i Unię Europejską jako bezpieczny dodatek do żywności. Jej spożycie jest zatem uważane za bezpieczne. Jest on również czasami wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym - na przykład do produkcji kapsułek lub jako składnik niektórych produktów kosmetycznych.

Nie znajdziesz tej substancji w naszych produktach. Wypróbuj naturalne, wolne od chemikaliów produkty z naszej oferty.

Świeca sojowa Porzeczka, jaśmin & Paczula
Świeca sojowa Porzeczka, jaśmin & Paczula
Szczegóły produktu
Mydło w płynie do rąk o zapachu lawendy (230 ml)
Mydło w płynie do rąk o zapachu lawendy (230 ml)
Szczegóły produktu
Kategoria Wyszukiwanie