Guma guar
Inne nazwy: Guma guar, guma Cyamopsis tetragonoloba, E412
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Guma guar, znana również jako guma guar, guma Cyamopsis tetragonoloba lub oznaczona kodem E412, jest polisacharydem pochodzącym z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba. Jest to gatunek rośliny w kształcie oberżyny pochodzący z Indii i Pakistanu, ale obecnie jest z powodzeniem uprawiany również na innych obszarach, kwitnąc na przykład w Australii i USA. Guma guar jest dobrze znana i szeroko stosowana ze względu na swoje specyficzne właściwości, które są bardzo cenne dla wielu gałęzi przemysłu.
Naturalny charakter i niezastąpione właściwości gumy guar doprowadziły do jej szerokiego zastosowania w różnych gałęziach przemysłu. Guma guar jest najczęściej spotykana w przemyśle spożywczym, gdzie jest stosowana jako stabilizator, emulgator i zagęszczacz. W ten sposób znajduje zastosowanie w lodach, serach, sosach sałatkowych, zupach, szamponach przyjaznych dla włosów i skóry oraz innych produktach kosmetycznych. Kompatybilność wykorzystuje również konsystencję i lepkość gumy guar w przemyśle tekstylnym i papierniczym. Jest również szeroko stosowany w przemyśle wydobywczym, gdzie jest składnikiem rozwiązań górniczych w szczelinowaniu. Jest w stanie zmniejszyć współczynnik tarcia cieczy, umożliwiając w ten sposób łatwiejsze przenikanie roztworu wydobywczego do skały macierzystej.