Guma ksantanowa
Inne nazwy: Guma ksantanowa, guma ksantanowa
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Guma ksantanowa lub guma ksantanowa jest bardzo często stosowana w produkcji przemysłowej jako zagęszczacz, emulgator lub stabilizator. Pozyskiwana jest z fermentacji cukru, w szczególności sacharozy, glukozy lub laktozy przez bakterie Xanthomonas campestris. Bakteria ta jest powszechna w przyrodzie, gdzie występuje na liściach warzyw lub w glebie rolnej. Guma ksantanowa jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie i może ją zagęszczać nawet w niewielkich ilościach. W przemyśle spożywczym określana jest jako E415.
Guma ksantanowa jest integralną częścią wielu produktów, z którymi spotykamy się na co dzień. Jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym, gdzie dodaje się ją do wypieków, sosów sałatkowych, lodów, sosów, dżemów, napojów i słodyczy. Znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym przy produkcji szamponów, mydeł, kremów i past do zębów. Ze względu na swoje specyficzne właściwości, guma ksantanowa wykorzystywana jest również w medycynie jako składnik tabletek, plastrów czy żeli. W przemyśle niespożywczym substancja ta wykorzystywana jest m.in. w farbach drukarskich, klejach czy środkach czyszczących. Jednak pomimo szerokiego zakresu zastosowań, guma ksantanowa nie jest niebezpieczna dla ludzi. Wręcz przeciwnie, ze względu na swoją zdolność do wiązania wody, może przyczyniać się do sytości, a tym samym może pomóc w walce z nadwagą.