Hericium erinaceus
Koralowiec koralowy, technicznie znany jako Hericium erinaceus, to grzyb, który w naturze rośnie na pniach drzew, pniach i pniakach, zwłaszcza na pniach dębów. Wygląd tego grzyba przypomina koralowca lub jeża z jego kolczastymi formacjami. Jest to pożywny i leczniczy grzyb, który jest popularny w kuchni azjatyckiej i tradycyjnej medycynie. Jeżowiec koralowy jest również znany pod nazwami chemicznymi, takimi jak monopalmitynian glicerolu, kwas heksadekanowy, ester 2,3-dihydroksypropylu i kwas heksadekanowy, monoester z 1,2,3-propanetriolem, odnoszącymi się do jego bioaktywnych składników.
Składniki jeżowca koralowego, takie jak monopalmitynian glicerolu i inne, znajdują się w różnych produktach, zwłaszcza w żywności i preparatach medycznych. Grzyb ten jest wykorzystywany do produkcji specjałów kulinarnych, w tym zup i sosów, a także napojów fermentowanych. Wytwarza również ekstrakty, które można znaleźć w szeregu suplementów diety zaprojektowanych w celu wsparcia układu odpornościowego, poprawy pamięci i koncentracji. Na przykład niektóre badania sugerują, że może mieć działanie neuroprotekcyjne i pomagać w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. Jest stosowany w kosmetykach ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. W szczególności może pojawiać się w kremach i serum do skóry, gdzie pomaga regenerować skórę.