Indygofera tinctoria
Inne nazwy: Pędzel indyjski
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Drzewo indygo, znane pod fachową nazwą Indigofera tinctoria, to roślina pochodząca z tropikalnych regionów Azji i czasami Afryki. Należy do rodziny roślin strączkowych i jest szczególnie dobrze znane ze swojej zdolności do produkcji indygo, niebieskiego barwnika, który w przeszłości był szeroko stosowany do barwienia tkanin. Obecnie jednak można go również znaleźć w różnego rodzaju kosmetykach lub żywności.
Roślina barwiąca indygo jest dość łatwa w uprawie, a wykorzystanie indygo jest obecnie ograniczone głównie do tradycyjnych technik barwienia w Azji. Pod względem zastosowania roślina ta nie ogranicza się jednak do produkcji niebieskiego barwnika. Liście rośliny wytwarzają również indygo-karmin, substancję stosowaną jako barwnik spożywczy, oznaczoną jako E132. Ten barwnik spożywczy jest zawsze regulowany przez obowiązujące przepisy europejskie, a zatem jest bezpieczny do spożycia i jest stosowany na przykład do barwienia wyrobów cukierniczych, deserów lub niektórych rodzajów sera. Przemysł kosmetyczny docenia jego właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, które sprawiają, że jest on stosowany w niektórych rodzajach szamponów, kremów i balsamów do ust.