Indyjskie drzewo mango (Magnifera indica)
Inne nazwy: Mango
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Indyjskie drzewo mango, znane również jako mango (Magnifera indica), to wiecznie zielone drzewo tropikalne i subtropikalne pochodzące z Azji Południowej. Drzewo to znane jest ze swoich słodkich i soczystych owoców, które są popularne na całym świecie. Mango osiąga wysokość 35-40 metrów, a jego system korzeniowy może osiągnąć głębokość do 6 metrów. Owocem jest duża jagoda z twardym, zdrewniałym nasieniem w środku, które może ważyć do 2 kilogramów. Kolor owoców waha się od zielonego przez żółty do czerwonego, w zależności od dojrzałości i odmiany.
Owoce indyjskiego drzewa mango są wykorzystywane w szerokiej gamie produktów. Najczęściej spożywane są świeże, a ich słodki i aromatyczny miąższ stanowi podstawę wielu deserów i napojów. Mango jest również często suszone i używane jako zdrowa przekąska lub przetwarzane na soki, dżemy, marynaty i sosy. W przemyśle kulinarnym mango jest również używane w stanie niedojrzałym, gdzie miąższ ma raczej kwaśny smak i nadaje się do pikantnych potraw. Przykładem takiego dania jest tajska sałatka z niedojrzałych owoców mango. Jest ono również wykorzystywane do produkcji napojów alkoholowych, takich jak wino i likier. Kora drzewa i liście są używane w tradycyjnej medycynie do leczenia różnych chorób skóry i do żucia w celu czyszczenia zębów.