Izoleucyna
Inne nazwy: kwas alfa-amino-beta-metylo-n-walerianowy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Izoleucyna, znana również jako kwas alfa-amino-beta-metylo-n-walerianowy, jest jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), obok leucyny i waliny. Jest to aminokwas niezbędny, co oznacza, że ludzie muszą otrzymywać izoleucynę z pożywienia lub suplementów, ponieważ ich organizm nie może jej syntetyzować. Stanowi ona około 1,8% całkowitego białka w ludzkim organizmie, co jest najniższym stosunkiem spośród trzech BCAA. Jednak jej rola w organizmie jest tak samo ważna jak innych aminokwasów BCAA, ponieważ jest ważna dla naprawy i wzrostu mięśni, produkcji hemoglobiny, regulacji poziomu cukru we krwi i energii.
Izoleucyna jest powszechnie stosowana jako część suplementów diety i odżywek dla sportowców w celu promowania wydajności mięśni i regeneracji. Może być również zawarta w różnych proszkach białkowych, napojach i batonach. Niektóre badania sugerują, że izoleucyna może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi, a także może wspierać funkcje odpornościowe. Ponadto aminokwas ten jest składnikiem leków przeznaczonych do leczenia zaburzeń równowagi NAD, takich jak fenyloketonuria i zespół syropu klonowego. W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym izoleucyna jest wykorzystywana w zastosowaniach biotechnologicznych, takich jak produkcja etanolu i jako katalizator w produkcji niektórych leków. W większych dawkach izoleucyna może być również stosowana jako substytut glutaminianu w produktach spożywczych.