Jaśmin (Jasminum)
Inne nazwy: Jasminum officinale, Jasminum polyanthum, Jasminum grandiflorum, Jasminum sambac
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Jaśmin, łac. Jasminum, to nazwa rodzaju subtropikalnych i tropikalnych krzewów liściastych i zimozielonych oraz lian. Jest to roślina popularna ze względu na obfite kwitnienie, głównie w kolorze białym lub żółtym. Jasminum officinale, Jasminum polyanthum, Jasminum grandiflorum i Jasminum sambac to nazwy nadane najbardziej znanym gatunkom. Ta piękna roślina stała się bardzo popularna w ostatnich latach i coraz częściej można ją zobaczyć w czeskich ogrodach i na balkonach. Rośliny te nie mają wymagań co do światła słonecznego i dlatego dobrze rozwijają się w półcieniu.
Dzięki charakterystycznemu i przenikliwemu aromatowi jaśmin jest wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu. Największe zastosowanie znajduje w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Olejek jaśminowy, pozyskiwany z kwiatów, wykorzystywany jest jako podstawowy składnik perfum, mydeł, kremów i szamponów. Kwiaty jaśminu są również wykorzystywane do aromatyzowania herbaty. Szczególnie popularna jest zielona herbata jaśminowa, która słynie z delikatnego i słodkiego smaku. Jaśmin może mieć również właściwości lecznicze, pomagając na przykład w problemach z oddychaniem, obniżając gorączkę i wspomagając trawienie. Jego kwiaty są również częścią niektórych tradycyjnych mieszanek ziołowych w Chinach. Kwiaty jaśminu arabskiego (Jasminum sambac) są podstawą jaśminowego wina ryżowego w Azji Południowej.