Jałowiec pospolity (Juniperus communis)
Inne nazwy: Borovička, jagody jałowca, Chvojka
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Juniperus, znany również pod nazwami Juniperus pine, Juniperus blueberries lub Chvojka, to wieloletni, średniej wielkości krzew należący do rodziny cyprysowatych. Rośnie obficie w jasnych lasach, zaroślach, wydmach i zboczach górskich w całej Europie. Jałowiec charakteryzuje się łuskowatymi igłami i charakterystycznymi, ciemnoniebieskimi owocami, które mają specyficzny, bardzo silny aromat i słodki, ale lekko gorzki smak.
Jałowiec był wykorzystywany w różnych gałęziach przemysłu od niepamiętnych czasów. Jego owoce znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym i spirytusowym, gdzie często wykorzystywane są do produkcji różnego rodzaju alkoholi. Mocny, charakterystyczny smak i aromat jagód jałowca jest na przykład podstawą tradycyjnego słowackiego napoju alkoholowego - borovički. Ale nie chodzi tylko o destylację. W świecie kulinarnym jagody jałowca są używane jako przyprawa do wielu potraw, zwłaszcza dziczyzny. Ponadto jałowiec znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Jego jagody i igły zawierają dużą ilość olejków eterycznych, które mają właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Stosuje się je więc w formie ekstraktów i nalewek do leczenia różnych problemów skórnych, dolegliwości układu oddechowego, ale także jako element kuracji detoksykujących. Jałowiec ma również między innymi łagodne działanie przeczyszczające i moczopędne.