Jałowiec syberyjski (Juniperus sibirica)
Inne nazwy: Juniperus communis var. montana
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Jałowiec syberyjski, znany również jako Juniperus communis var. montana, to drzewo iglaste charakteryzujące się niebiesko-zielonymi, wiecznie zielonymi igłami. Drzewo to, osiągające wysokość do 30 metrów, pochodzi z Ameryki Północnej i Eurazji i jest przystosowane do ekstremalnie zimnych warunków panujących w tych regionach. Jego owoce, małe niebieskie jagody, są typową cechą jałowca.
Głównym zastosowaniem jałowca syberyjskiego są jego jagody, które są wykorzystywane w różnych dziedzinach, od medycyny po gastronomię. Jagody zawierają owoce, które są źródłem witamin, flawonoidów i przeciwutleniaczy. W medycynie stosuje się je ze względu na ich właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. W sztuce kulinarnej jagody jałowca syberyjskiego są często używane jako przyprawa, zwłaszcza w tradycyjnych przepisach ze Skandynawii i Ameryki Północnej. Są one prawdopodobnie najbardziej znane ze swojego zastosowania w przygotowywaniu ginu, gdzie nadają napojowi charakterystyczny smak. Jałowiec syberyjski jest również wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym, gdzie jego aromatyczne olejki eteryczne nadają zapachom świeżą i drzewną nutę.
Nie znajdziesz tej substancji w naszych produktach. Wypróbuj naturalne, wolne od chemikaliów produkty z naszej oferty.

Balsam do ciała dla dzieci Clara 200 ml
Szczegóły produktu
Krem BB Jak
Szczegóły produktu
Jajko do prania białej bielizny na 50 prań wiosenne kwiaty
Szczegóły produktu
Płyn do mycia naczyń - cytrynowy 5 l
Szczegóły produktu
Bita śmietana do ciała SENSES - Glamorous 60ml
Szczegóły produktu