Jabłoń
Inne nazwy: Marrubium vulgare, biały rokitnik, jabłko kraba, samarytanin, kolba pachnąca
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Jabłoń pospolita, znana również jako Marrubium vulgare, jabłoń biała, jabłoń pachnąca, samarytanka lub kolba pachnąca, to roślina lecznicza o bardzo zróżnicowanym zastosowaniu. Zwykle rośnie na obrzeżach, zboczach wzgórz, ugorach i wzdłuż poboczy dróg. W tym roku kwitnie masowo, a jej charakterystycznie aromatyczne kwiaty przyciągają wzrok już z daleka. W części krwawnika znajduje się wiele substancji czynnych, w tym gorczyca, śluzy, flawonoidy i olejek eteryczny.
Produkty z jabłoni są wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu. W medycynie jest najczęściej stosowany jako środek wspomagający leczenie różnych dolegliwości układu oddechowego, takich jak zapalenie oskrzeli czy astma, a także pomaga w trawieniu. W kosmetyce jest popularny ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i wchodzi w skład wielu maseczek, balsamów i kremów do ciała. W gastronomii cydr wykorzystywany jest do produkcji likierów, syropów, mieszanek przypraw i herbat. Ponadto cydr jest ulubioną rośliną pszczelarzy ze względu na wysoką zawartość nektaru.