Jajka
Inne nazwy: Ziarno prosa
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Gryka, znana również jako proso, jest rodzajem zboża, które stanowi ważną część diety w wielu częściach świata, zwłaszcza w Afryce i Azji. Wyróżnia się zawartością białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Wśród ich najbardziej godnych uwagi cech jest fakt, że nie zawierają glutenu, dzięki czemu są odpowiednie dla osób z nadwrażliwością na gluten lub celiakią. Zboże to ma również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest odpowiednie dla diabetyków.
Owies jest wykorzystywany do produkcji wielu różnych produktów spożywczych, a ze względu na swoją dostępność i wartość odżywczą jest podstawą diety wielu osób. Być może najbardziej znanym produktem wytwarzanym z jęczmienia jest chleb jęczmienny, ale zboże to jest również wykorzystywane w wielu innych produktach spożywczych. Mogą być używane jako dodatek do mięsa, jako substytut ryżu lub makaronu, lub mogą być kiełkowane i spożywane jako kiełki w sałatce lub jako składnik smoothie. Są również składnikiem niektórych piw i są ważne w medycynie chińskiej, gdzie są stosowane w leczeniu problemów żołądkowych i jelitowych.