Jujuba (Ziziphus jujuba)
Inne nazwy: Cykada chińska, cykada daktylowa, jujuba kolczasta, jujuba kolczasta
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Jujube, znane również jako drzewo chińskie, daktylowe, kolczaste lub cierniste, jest niezwykle interesującym drzewem o wielu zastosowaniach. Pochodzące z Azji owoce są krewnymi naszego rodzimego gatunku z rodzaju ziziphus, cykuty. Może być uprawiany w większości części Europy Środkowej, jeśli miejsce jest dobrze chronione przed mrozem. W swoim ojczystym kraju dorasta do 12 metrów wysokości, w naszym kraju często ma tylko 2-3 metry wysokości. Ma naprzemianległe, błyszczące, owalne liście, które są delikatnie owłosione od spodu. Krzew jest liściasty i traci liście na zimę. Owalne owoce są zielone, stopniowo żółkną i dojrzewają do ciemnoczerwonego koloru, o wielkości około 2-4 cm.
Owoce jujube mogą być spożywane na surowo i mają łagodny słodki do piżmowego smak. Jujube jest nazywana "chińską daktylą" ze względu na swój specyficzny kształt i aromat. Dojrzałe owoce jujube są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji dżemów, galaretek, napojów, a suszone owoce są popularne jako zdrowa przekąska. W tradycyjnej medycynie chińskiej jujuba wykorzystywana jest ze względu na swoje właściwości lecznicze - działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy, korzystnie wpływa na trawienie i pozytywnie oddziałuje na jakość snu. Ponadto z liści i kory drzewa wytwarzane są różne preparaty stosowane w kosmetyce i farmacji.