Kamelia oleista (Camellia oleifera)
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Kamelia, znana również pod nazwami takimi jak szlachetny wawrzyn, szlachetny wawrzyn, wawrzyn, wawrzyn lub wawrzyn, to wiecznie zielone niskie drzewo lub krzew pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. W szczególności jest to roślina z rodziny kamelii. Kamelia jest szczególnie popularna ze względu na swoje charakterystyczne kwiaty, których kolor waha się od białego przez różowy do czerwonego. Oprócz zastosowania dekoracyjnego, kwiaty te są również popularnym symbolem w wielu kulturach, gdzie symbolizują piękno i elegancję.
Nasiona tej rośliny są wykorzystywane do produkcji jadalnego i bardzo poszukiwanego oleju, zwanego również olejem laurowym lub olejem kameliowym. Olej ten jest wyjątkowy pod względem składu - zawiera dużą ilość kwasów oleinowych, zwłaszcza kwasu oleinowego. Jego zastosowanie jest dość szerokie. Znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, gdzie jest składnikiem wielu kremów, serum, maseczek i olejków do skóry i włosów. Ze względu na swoje właściwości ma pozytywny wpływ na nawilżenie skóry, elastyczność i zdrowie włosów. Ponieważ jest to olej jadalny, można go również znaleźć w gastronomii. Olej laurowy jest bardzo popularny i ceniony w kuchni azjatyckiej, gdzie wykorzystywany jest do przygotowywania różnych potraw, np. smażonych czy duszonych.