Karagen (Carrageenan)
Inne nazwy: Karagen, E407, mech irlandzki
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Karagen, czasami określany również jako Carrageenan lub E407, jest naturalnie występującą substancją obecną w niektórych gatunkach wodorostów. Substancja ta pozyskiwana jest z mchu irlandzkiego i podobnych gatunków czerwonych wodorostów. Karagen jest stosowany w produkcji żywności jako stabilizator, emulgator i zagęszczacz. Dodatek ten jest dozwolony w Unii Europejskiej i jest oceniany jako bezpieczny dla zdrowia, ale kilka badań sugeruje pewne potencjalne zagrożenia dla zdrowia związane z jego spożyciem.
Karagen można znaleźć w szerokiej gamie produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które wymagają zagęszczenia. Należą do nich lody, w których pomaga zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu i zapewnia gładką konsystencję, lub niskotłuszczowy jogurt, w którym zastępuje brakujący tłuszcz i dodaje kremowej konsystencji. Jest również stosowany w zupach instant, dżemach, warzywach w puszkach, słodyczach, kawie rozpuszczalnej i herbacie lub napojach na bazie mleka. Poza przemysłem spożywczym, stosuje się go również w kosmetykach, na przykład w pastach do zębów i szamponach, gdzie pomaga utrzymać jednorodność i stabilność produktu.