Karmel
Inne nazwy: Karmel, E150, Kuwertura cukrowa
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Karmel to popularny, pyszny słodki przysmak, który wielu z nas kojarzy się z ulubionym przysmakiem z dzieciństwa. Ale poza tym termin ten odnosi się również do barwnika spożywczego, który uzyskuje się poprzez karmelizację węglowodanów - zwłaszcza sacharozy, glukozy, fruktozy lub skrobi. W przemyśle spożywczym występuje pod oznaczeniem E150. Ponadto często spotykamy się również z nazwami takimi jak kuwertura cukrowa lub barwnik karmelowy.
Kuwertura cukrowa lub karmel są stosowane do barwienia lub aromatyzowania żywności i napojów, gdzie celem jest uzyskanie określonego koloru lub smaku, na przykład w napojach typu cola, whisky, rumie, brandy, ale także w wypiekach lub wyrobach cukierniczych. Barwnik E150 jest produkowany w czterech różnych rodzajach, które różnią się sposobem produkcji, a także wynikającymi z tego właściwościami. Warianty te występują również w innych produktach, takich jak sosy, zupy, lody, puddingi, a nawet produkty kosmetyczne. Chociaż jest to naturalny barwnik, stwierdzono, że niektóre rodzaje tego barwnika mogą powodować niekorzystne skutki zdrowotne w przypadku nadmiernego spożycia. Dlatego też jego stosowanie jest ograniczone na niektórych rynkach.