Kiwi
Inne nazwy: Agrest chiński, Zespri, Monkey Peach, Blackberry
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Kiwi, znane również jako chiński agrest, Zespri, małpia brzoskwinia lub jeżyna, jest popularnym owocem pochodzącym z Azji Środkowej. Jest zbierany jesienią i jest szczególnie popularny ze względu na swój wyjątkowy smak i korzyści zdrowotne. Różni się wyglądem od innych owoców, ma brązową skórkę pokrytą włoskami, które czasami mogą być szorstkie w dotyku. Wewnątrz znajduje się jasnozielony, miękki i soczysty owoc zawierający wiele małych, czarnych, jadalnych nasion.
Owoce kiwi są często spożywane samodzielnie, ale są również wykorzystywane w wielu różnych produktach. Należą do nich dżemy, soki, jogurty, sałatki, ciasta i wiele innych potraw. Niektórzy doceniają ten egzotyczny składnik także w koktajlach. Kiwi jest również popularnym składnikiem niektórych zdrowych napojów chłodzących, takich jak koktajle i napoje detoksykacyjne, w których można je łączyć z różnymi innymi rodzajami owoców. Wysoka zawartość witaminy C w kiwi sprawia, że nadaje się ono jako suplement diety wzmacniający odporność. Chociaż kiwi jest bardzo zdrowe, niektóre osoby mogą mieć reakcję alergiczną na niektóre składniki tego owocu i dlatego powinny zachować ostrożność podczas jego spożywania.