Kolendra siewna (Coriandrum sativum)
Inne nazwy: kolendra, anyż, rzymska, kolendra, chińska pietruszka, kolendra, dhanyaka, dhania, kustumburi, kolendra, persil arabe, kolendra
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Kolendra, znana również pod nazwami kolendra, anyż, anyż, kolendra rzymska, kolendra, chińska pietruszka, kolendra, dhanyaka, dhania, kustumburi, kolendra, persil arabe lub kolendra, to jednoroczne zioło uprawiane ze względu na swój zapach i smak. Roślina ta jest szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej, latynoamerykańskiej i śródziemnomorskiej. Jej nasiona mają świeży, lekko pikantny smak, podczas gdy liście przypominają w smaku pietruszkę. Szybko odparowuje, więc powinna być dodawana tylko do gotowych potraw.
Kolendra jest stosowana jako naturalny aromat lub przyprawa w szerokiej gamie potraw i produktów. Na przykład w różnego rodzaju sosach, zupach, sałatkach, ryżu, roślinach strączkowych i mięsie. Jest regularnie stosowana w kuchni meksykańskiej, gdzie można ją znaleźć w salsie lub guacamole. Jej nasiona są również wykorzystywane do produkcji niektórych rodzajów alkoholu, takich jak gin. Kolendra jest również stosowana w medycynie dzięki swoim właściwościom leczniczym, które sprawiają, że jest dobrym lekarstwem na wzdęcia i skurcze, a także w kosmetyce. Na przykład olejki lub kremy wykonane z kolendry działają przeciwzapalnie i łagodzą skórę.