Kombucha
Inne nazwy: Kombucha
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Kombucha, znana również w języku czeskim jako kombuča, to napój otrzymywany przez fermentację herbaty. Ten sfermentowany napój pierwotnie pochodził z Azji Wschodniej, ale w ciągu ostatnich kilku lat stał się bardzo popularny na całym świecie. Kombucha jest ceniona za swoje korzyści zdrowotne, które są związane głównie z jej właściwościami probiotycznymi i zawartością witamin. Tradycja produkcji kombuchy sięga tysięcy lat wstecz i wiąże się z nią kilka mitów i legend.
Napój kombucha jest używany głównie jako produkt konsumpcyjny, sprzedawany w butelkach w wielu różnych odmianach i smakach. Oprócz klasycznej kombuchy istnieją również warianty aromatyzowane różnymi owocami, ziołami lub przyprawami. Oprócz napoju, kombucha jest również wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Na przykład do produkcji maseczek do twarzy, toników i serum, gdzie wykorzystuje się jej właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Co więcej, kombucha jest również wykorzystywana do produkcji likierów i octów winnych. Wraz z rosnącą popularnością tego napoju, kombucha pojawia się również w innych produktach, takich jak lody i ciastka.