Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum)
Inne nazwy: kozi róg, koniczyna kozi róg, kozieradka, kozieradka pospolita, kozieradka pospolita, nasiona kozieradki pospolitej, nasiona koziej trawy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Kozieradka pospolita, znana również jako kozi róg, koniczyna koziego rogu, kozieradka pospolita, kozieradka pospolita, kozieradka pospolita, ziele siana, gotowana trawa, nasiona trawy bożej, trawa piżmowa, kozieradka pospolita lub nasiona koziego rogu, to roślina jednoroczna o małych zielonych liściach i żółtych kwiatach. Należy do rodziny roślin strączkowych i występuje głównie w Afryce Północnej, na Bliskim i Środkowym Wschodzie oraz w Indiach. Od czasów starożytnych kozieradka była stosowana zarówno w medycynie, jak i w sztuce kulinarnej ze względu na swoje właściwości lecznicze i charakterystyczny aromat.
Kozieradka jest głównym składnikiem niektórych indyjskich przypraw curry, a także jest częścią Berbere, mieszanki przypraw popularnej w kuchni etiopskiej i erytrejskiej. Młode liście i pędy kozieradki są spożywane w niektórych kulturach jako warzywo, podczas gdy dojrzałe nasiona są używane w całości lub mielone jako przyprawa. Nasiona mają ostry, słodki, lekko gorzki smak i silny aromat przypominający karmel. Kozieradka jest kluczową przyprawą w kuchni indyjskiej, bangladeskiej, irackiej i irańskiej, gdzie jest używana głównie do przygotowywania mięsa i ryb. W wielu krajach jest również popularnym składnikiem różnych chlebów i innych wypieków. Oprócz zastosowań kulinarnych, ekstrakt z kozieradki jest również używany jako naturalny aromat do tytoniu lub do produkcji kosmetyków i mydeł.