Ksylitol
Inne nazwy: Ksylitol
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Ksylitol, czyli biała krystaliczna substancja o działaniu chłodzącym na języku, jest alternatywnym środkiem słodzącym i znajduje się w wielu produktach spożywczych i produktach codziennego użytku. Jest to pięcioatomowy alkohol, który naturalnie występuje na przykład w owocach i warzywach. W przemyśle spożywczym jest dodawany do produktów jako substytut cukru, ponieważ ma podobną słodycz, ale zawiera 40% mniej kalorii. Co ważne, jego spożycie nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi.
Ksylitol wykorzystywany jest głównie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Można go znaleźć w różnych produktach cukierniczych, takich jak słodycze, gumy do żucia i pastylki do ssania, ale także w cukierkach i lodach. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym jest również dodawany do produktów dentystycznych, takich jak pasty do zębów, płyny do płukania jamy ustnej lub specjalne gumy do żucia w celu promowania zdrowia zębów i dziąseł. Ostatnio jest również coraz częściej stosowany w kosmetykach, na przykład w balsamach, mydłach i szamponach. Ponadto jest często stosowany jako substytut cukru dla diabetyków lub osób, które chcą schudnąć.