Ksylitol
Inne nazwy: Ksylitol
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Ksylitol, czyli biała krystaliczna substancja o działaniu chłodzącym na języku, jest alternatywnym środkiem słodzącym i znajduje się w wielu produktach spożywczych i produktach codziennego użytku. Jest to pięcioatomowy alkohol, który naturalnie występuje na przykład w owocach i warzywach. W przemyśle spożywczym jest dodawany do produktów jako substytut cukru, ponieważ ma podobną słodycz, ale zawiera 40% mniej kalorii. Co ważne, jego spożycie nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi.
Ksylitol wykorzystywany jest głównie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Można go znaleźć w różnych produktach cukierniczych, takich jak słodycze, gumy do żucia i pastylki do ssania, ale także w cukierkach i lodach. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym jest również dodawany do produktów dentystycznych, takich jak pasty do zębów, płyny do płukania jamy ustnej lub specjalne gumy do żucia w celu promowania zdrowia zębów i dziąseł. Ostatnio jest również coraz częściej stosowany w kosmetykach, na przykład w balsamach, mydłach i szamponach. Ponadto jest często stosowany jako substytut cukru dla diabetyków lub osób, które chcą schudnąć.
Ksylitol można znaleźć w następujących produktach

Pasta do zębów miętowa sensitive 75ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Płyn do płukania ust dla wrażliwych zębów Sensitive (500 ml)
Szczegóły produktu
Szampon bez perfum 500ml BIO, VEG
Szczegóły produktu
Wybielająca pasta do zębów z fluorem (100 ml) - z rumiankiem i szałwią
Szczegóły produktu
Ochronny płyn do płukania jamy ustnej z pomarańczą i ksylitolem BIO (250 ml)
Szczegóły produktu