Kwas azelainowy
Inne nazwy: Kwas azelainowy, 1,7-dikarboksyheptan, azelinian monosodowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas azelainowy, inaczej znany jako 1,7-dikarboksyheptan lub azelinian monosodowy, jest białym krystalicznym proszkiem w czystej postaci. Ten kwas dikarboksylowy zawiera dziewięć atomów węgla w łańcuchu i jest nienasyconym kwasem tłuszczowym. Występuje naturalnie, głównie w zbożach, takich jak pszenica i żyto. Kwas azelainowy został po raz pierwszy wyizolowany w 1808 roku z porostów z rodzaju Pityrosporum ovale.
Kwas azelainowy jest szeroko stosowany w kosmetyce i dermatologii, gdzie wykorzystywany jest głównie w produktach do pielęgnacji skóry. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem. Ma również silne działanie rozjaśniające i jest często stosowany w produktach przeciw plamom pigmentowym i melazmie. W produktach kosmetycznych najczęściej występuje w stężeniu 10-20%. Kwas azelainowy dostępny jest na rynku w różnych formach, takich jak krem, żel, pianka czy serum. Innym powszechnym zastosowaniem kwasu azelainowego jest przemysł, gdzie jest on stosowany jako składnik w produkcji tworzyw sztucznych oraz jako inhibitor korozji miedzi i jej stopów.