Kwas borowy
Inne nazwy: Boricum acidum, woda sosnowa, E284
Wynik szkodliwości: 3 (Nieszkodliwe substancje chemiczne)
Kwas borowy jest jedną z najbardziej wszechstronnych substancji, popularną głównie ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i konserwujące. Jego inne nazwy to Boricum acidum, Boric acid water lub E284, znany również w przemyśle spożywczym. Są to oznaczenia białej krystalicznej lub sproszkowanej substancji, która jest łatwo rozpuszczalna w zimnej wodzie. Kwas borowy jest stosowany nie tylko w przemyśle, ale także w gospodarstwach domowych i medycynie.
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych zastosowań kwasu borowego jest składnik niektórych detergentów, zwłaszcza tych używanych do czyszczenia zębów lub soczewek kontaktowych. Jest on również stosowany w celu zapobiegania pleśni i gniciu w przemyśle spożywczym, gdzie jest dodawany do żywności jako środek konserwujący E284. Dodaje się go, aby zapobiec rozwojowi mikroorganizmów, a tym samym przedłużyć okres przydatności do spożycia żywności. Coraz częściej jednak rezygnuje się z jego stosowania ze względu na potencjalne zagrożenia dla zdrowia. W medycynie jest stosowany jako środek antyseptyczny, który pomaga w leczeniu niektórych chorób skóry. Badania naukowe wykazały, że kwas borowy jest toksyczny dla niektórych szkodników owadzich i dlatego stał się składnikiem niektórych pestycydów.