Kwas fitynowy (Phytic acid)
Inne nazwy: Kwas fitynowy, fitynian, E391
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas fitynowy, znany również jako fitynian lub E391, jest naturalnie występującym kwasem organicznym występującym w wielu roślinach, zwłaszcza w zbożach i nasionach. Substancja ta, będąca niezbędnym źródłem fosforu dla roślin, jest trudna do strawienia przez ludzi. W rzeczywistości kwas fitynowy i jego sole, fityniany, są w stanie wiązać się z minerałami, takimi jak mangan, magnez, wapń lub żelazo, zapobiegając w ten sposób ich wchłanianiu przez organizm ludzki.
Chociaż E391 nie jest często spotykany jako bezpośredni dodatek do żywności, jest naturalnym składnikiem wielu z nich, zwłaszcza roślin strączkowych, orzechów, nasion, pełnoziarnistych zbóż i odmian żyta, gdzie może stanowić do 1-5% ich wagi. Ponadto jest również ważnym składnikiem pasz dla zwierząt, gdzie służy jako źródło fosforu. Wysoka zawartość fitynianów może jednak prowadzić do niedoborów żywieniowych ważnych minerałów u zwierząt, dlatego ich zawartość w paszy musi być odpowiednio regulowana. Jest on również stosowany w produkcji biotworzyw i kosmetyków, na przykład jako stabilizator w kremach do opalania. W przypadku nadmiernego spożycia żywności o wysokiej zawartości kwasu fitynowego zaleca się zbilansowaną dietę z wystarczającą ilością minerałów, aby ograniczyć potencjalne ryzyko niedoboru.