Kwas glukonowy
Inne nazwy: Kwas glukonowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Kwas glukonowy, znany również jako kwas glukonowy w języku angielskim, jest jednym z najważniejszych kwasów występujących w przyrodzie. Ten związek organiczny jest nieszkodliwą pochodną glukozy, która z chemicznego punktu widzenia ma postać kwasu winowego. Jego głównym zastosowaniem jest przemysł farmaceutyczny i spożywczy. Kwas glukonowy jest ogólnie uznawany za bezpieczny dla konsumentów w większości krajów na całym świecie, w tym w Stanach Zjednoczonych, Unii Europejskiej i Republice Czeskiej.
W przemyśle spożywczym kwas glukonowy jest stosowany jako regulator kwasowości, środek sekwestrujący, przeciwutleniacz, stabilizator i środek chelatujący. Można go znaleźć w wielu różnych produktach, takich jak napoje, owoce i warzywa, wyroby cukiernicze, produkty mleczne, wypieki i wiele innych. Kwas glukonowy ma zdolność do poprawy trwałości żywności i jednocześnie jej smaku. W przemyśle farmaceutycznym jest stosowany jako składnik różnych produktów leczniczych, w tym glukonianu wapnia, który jest podawany w przypadku niedoboru wapnia w organizmie. Jednocześnie kwas glukonowy jest również stosowany w kosmetyce, głównie jako składnik tonizujący i nawilżający w różnych balsamach, kremach i serum. Wchodzi on w reakcję z minerałami i metalami ciężkimi, dzięki czemu usuwa je ze skóry.